Bejelentkezés:
Hétfő - Péntek: 07:00 - 20:00

Telefonszám:
+36 1 243 1010

Elektroterápia

1. Bevezetés

Az elektroterápia, mint a fizikai medicina jelentős része nagy szerepet játszik sokféle megbetegedés kezelésében és rehabilitációjában. Bár az élettan az utóbbi évtizedekben egyre jobban felfedte az elektroterápia hatáselveit, számos eljárás empirikus alapja tovább fennáll és ez tükröződik néhány módszer leírásában is.
A hosszú megfigyeléseken alapuló különböző terápia sémák módosíthatóak a felhasználó igénye és tapasztalatai szerint. A kezelést mindig a klinikai képhez és a beteg egyéni reakciójához kell igazítani.
A nagy áramforma választék – melyet a Galva 5 vagy a Sinus 5 előállítani képes – lehetővé teszi a kezelés egyénhez történő igazítását, hozzájárulva úgy a beteg gyógyulásához, mint az orvos szakmai elégtételéhez. A Galva 5 és a Sinus 5, az előre beállított áramformákkal történő bázisterápián túl, az elektroterápia egész skáláját nyújtja, ami dinamikusan igazítható a beteg szükségleteihez valamint az orvos egyéni tapasztalataihoz.

1.1. Elektroterápia bevezető

A jelen leírás a tudomány eredményei és a hosszú gyakorlati tapasztalatok szintézisét mutatja be. Az elektromos áram képes úgy a szövetek elektromos töltésének megváltoztatására, mint az idegek vagy izmok ingerlésére. Az elektroterápia céljai:

– Fájdalomcsillapítás,
– Izmok és ízületek működés zavarainak javítása,
– Beszűkült ízületi mozgások javítása,
– A szövetek keringés- és anyagcsere állapotának javítása

Elektroterapia ingeraram kezeles fizikoterapia2

Kezelést igénylő rendellenességek sokféle betegségben fordulnak elő, különböző szövetmélységben és súlyosságban. A betegség megjelenése tehát minden betegnél különböző.

Az elektroterápiára vonatkozó irodalomban előforduló egyes javaslatok nem tartalmaznak kötelezően követendő áram paramétereket, mint ahogyan ez elvárható a vegyi medicatio esetén. A fizikoterápia mindig a beteg egyéni szükségleteihez igazodik. A beteg reakciója nehezen jósolható meg, mivel ez egyénenként változó. A változatos fizikoterápiás eljárás az egyetlen garancia a beteg hatásos ellátására.

A fizikoterápiát végző orvos gyakran szembesül nehezen befolyásolható állapotokkal mint pl. krónikus reumás, vagy degeneratív elváltozások. A betegség, valamint az izom és ízületi dysfunctiók pontos felmérése tapasztalatot és a beteg tartósabb megfigyelését igényli. Minden más elektroterápiás berendezéseket felülmúlva A Galva 5 és Sinus 5 lehetővé teszik ezt a szükséges változatosságot. A beteg és a konkrét terápiás eljárás szükségleteit a rugalmasan kialakítható terápiás protokoll elégíti ki. Mivel az igényeknek megfelelően a paraméterek szabadon módosíthatóak, kiküszöbölhető bármilyen kompromisszum. Ilyen értelemben a Galva 5 és a Sinus 5 eszközök lehetnek a fizikoterápiát végző orvos kezében melyek segítségével felbecsülhetetlen szolgálatot nyújthat a fizikai terápia területén.

1.2. Az elektroterápia alapjai

Az emberi test elektromosság vezető. Az elektromos mező hatására benne töltéssel rendelkező atomok vagy molekulák – továbbá ionok – áramlanak. A testen keresztül az áram hordozók két irányban haladnak. A pozitív ionok a negatív pólus felé, a negatívak pedig a pozitív felé mozognak. Az áram hátasa elsődlegesen az áramerősségtől függ, amit az elektróda nagysága és a rajta áthaladó áram eloszlása (mA/cm2) határoz meg. Az áram tehát szétosztható egy nagyobb területre, vagy ellenkezőleg kis pontra lehet sűríteni, aszerint, hogy milyen elektródát alkalmazunk.

1.3. Állandó feszültség, állandó kimenő áramerősség

Az állandó kimeneti feszültség esetén (cv) a kezelés egész tartama alatt a kiválasztott feszültség változatlan marad. Ez a típusú áramkör megelőzi a kellemetlen erősség ingadozásokat. A parallel UH kezelés során a bőrrel való érintkezés akaratlanul is megszakadhat, a mozdítható elektródák felhelyezése miatt. Az állandó kimeneti áramerősség eseten (cc), a kezelés alatt a kiválasztott áramerősség marad változatlan.

1.4. Elektródák

Az elektróda kiválasztása és felhelyezése nagyon fontos. Az állandó áramerősséggel történő kezelés alatt az elektródáknak végig érintkezniük kell a bőrfelülettel. A Zimmer Elektromedizin egyszer használatos elektródái könnyen kezelhetőek és eleget tesznek a higiéniai követelményeknek. Így a fertőzés átadása kizárt. Bőr irritáló galván áram, diadynamikus, vagy unipoláris, 2 ms-nál hosszabb lökésszerű áramformák esetén a bőrt védeni kell. Ez könnyen megvalósítható, ha az elektróda alá ujjnyi vastagságú nedves gézt helyezünk. Elektroterápiás célra gyártott szivacs alátétek is vannak forgalomban, ezek ajánlott vastagsága szintén 1 ujjnyi.

1.5. A kezelés általános szabályai

A kezelési protokollt a beteg igényeinek megfelelően alakítjuk ki. A szükséges dózist a betegség milyensége, súlyossága és a beteg (kezelés előtti és utáni) reakciói függvényében állapítjuk meg. A kezelés ne okozzon fájdalmat! Nincsenek szigorú, minden esetre érvényes követendő előírások. A javaslatok csak irányadóak, a terápiát a beteghez és betegségéhez igazítjuk. A dózis fogalma mindenképp magába foglalja az áramerősséget, a kezelés időtartamát, a kezelések közötti intervallumot és a sorozatok hosszát. A beteghez történő minél árnyaltabb igazítás érdekében bármelyik paraméter önállóan változtatható.

Alapos szakorvosi vizsgálat + hatékony kezelés

Bármilyen jellegű panaszokat vagy tüneteket csak úgy szabad, és lehet hatékonyan kezelni, ha tudjuk azoknak a kiváltó okát.

Ezért fontos, hogy bármilyen jellegű panaszok vagy tünetek esetén mindig forduljunk szakorvoshoz, ahol a megfelelő kivizsgálást követően (panaszok és tünetek elemzése, értékelése, általános orvosi és szakorvosi fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, MRI, kiegészítő vizsgálatok) személyre szabottan lehet a megfelelő kezelést összeállítani.

A tüneti kezeléseken túl rendelkezünk oki kezelésekkel is, melyek az alapbetegségtől függenek.

Manapság számos olyan, nem műtéti terápiás lehetőség biztosított, amellyel a panaszok és a tünetek megszüntethetőek és az alapbetegség is kezelhető.

Centro – Medical Egészségügyi Központ – 20 éve az egészség szolgálatában

Egészségügyi Központunk fő profilja a mozgásszervi és idegrendszeri betegségek, illetve differenciál-diagnosztikai problémák gyors és szakszerű kivizsgálása és kezelése. Számos olyan modern terápiás eljárással rendelkezünk (melyekről részletesen olvashat honlapunkon), melyek kombinációjával, nem műtéti módszerekkel jól kezelhetőek az ilyen állapotok.

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a „Tájékoztatók” címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az „Árak” címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja központunkat, ahol készséggel állunk rendelkezésére!

A fizikoterápiás kezelésekre kizárólag írásos szakorvosi javaslattal lehet bejelentkezni, melynek tartalmaznia kell a diagnózist (kórismét), illetve a kért fizikoterápiás kezelést. Amennyiben ilyen nincs, a fizikoterápiás kezelés előtt központunkban szakorvosi vizsgálat elvégzése kötelező. Nem vállalunk a páciens által véleményezett diagnózis alapján kezelést, nem végzünk kizárólag a páciens kérése alapján kezelést.

aktuális akció

MRI VIZSGÁLAT AKCIÓ

KEDVEZMÉNYES ÁR ELŐRE UTALÁSSAL:

33.000 FT (46.000 FT HELYETT)

BEJELENTKEZÉS HÉTFŐTŐL-PÉNTEKIG 00:70-20:00-IG

TELEFONSZÁM: 06 1 243 1010

 

CSONTSŰRŰSÉG VIZSGÁLAT (DEXA) AKCIÓ

KEDVEZMÉNYES ÁR ELŐRE UTALÁSSAL:

18.000 FT (20.000 FT HELYETT)

BEJELENTKEZÉS HÉTFŐTŐL-PÉNTEKIG 00:70-20:00-IG

TELEFONSZÁM: 06 1 243 1010