Bejelentkezés:
Hétfő - Péntek: 07:00 - 20:00

Telefonszám:
+36 1 243 1010

Cryoterápia

Központunkban lokális (helyi) fagyasztásos kezelést alkalmazunk, nem teljes test hideg kabint!

I. Hideg levegősugaras kezelés

1. Bevezető

A hideg levegősugaras kezelés, más néven cryoterápia, abból áll, hogy (néhány másodperctől néhány percig terjedő) rövid időre, 0 C alá hűtött levegősugarat irányítunk egy bizonyos, jól körülhatárolt bőrfelületre. A hideg levegő hőmérséklete megközelíti a -30 C-t. A gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító és izomlazító hatásának köszönhetően, a cryoterápiát szerteágazó orvosi területen alkalmazzák, melyek közül példaként megemlíthető a funkcionális rehabilitáció.

2. Hőcsere különböző formái

Testünk négy mechanizmus útján történő hőcserében vehet részt: vezetéssel, párologtatással, sugárzással és konvekció által.

2.1. Vezetéses hőcsere

A vezetéses hőcsere mindmáig a hőcsere legismertebb formája. Jég tartalmú tasakot helyezünk a kezelni kívánt felületre (hideg pakolás). A kezelés közismert jellege és az igen elterjedt idevonatkozó bibliográfia miatt a további részletezéstől eltekintünk.

CRYOTERAPIA HIDEGTERAPIA FIZIKOTERAPIA2

2.2. Párologtatásos hőcsere

A bőrfelületről illékony folyadékok párolgása csak hőelvonással történhet, ami helyi hőmérséklet csökkenést okoz. Az etilklorid és a fluormetán (kevésbé gyúlékonyak) a leggyakrabban használt anyagok.

2.3. Sugárzásos hőcsere

Ha a bőrfelület szomszédságába egy hideg tárgyat helyezünk, az elnyeli a bőr meleg kisugárzását, és lehűlést okoz. A fizikoterápiában, ez a módszer nem terjedt el.

2.4. Konvekciós hőcsere

Alapja a bőrfelületre áramoltatott hideg levegősugár. Ez a kórszerű eljárás változást hozott a fájdalom kezelésében és rehabilitációs központok is egyre gyakrabban alkalmazzák a fizikoterápiában. Kezdi teljesen kiszorítani az előbbi módszereket. Az igen alacsony hőmérsékletű (közel -30 C) levegősugár tovább növelte a cryoterápia hatékonyságát.

II. A hideg hatásai

1. Bevezetés

A bőr hőmérséklet csökkenése által kiváltott élettani jelenségek az alábbi paraméterek függvénye: az ismétlődő hideg hatás gyakorisága, időtartama és az előidézett hőmérséklet csökkenés mértéke.

2. Vasomotoricus hatások

A helyileg alkalmazott hideg erőteljes vasoconstrictiot, érősszehúzódást okoz. Az érösszehúzódás, amiben kétféle mechanizmus is szerepel (egy helyi- és egy reflexes), hasznos lehet például posttraumaticus vérzéscsillapításban. Ha a hideghatás elhúzódó, egy reakciós hyperaemia, azaz vérbőség védi a szöveteket a károsodástól. Egyébként, ha a bőr hőmérséklete nagyobb mértékben csökken (10-15 C-al), fehérjék denaturációja, vagy cryoprecipitatumok megjelenése tovább fokozza a vasomotoricus jelenségeket. Kiemelendő a -30 C-os levegősugárral létrehozott konvekció sajátossága: a cryoterápiában megszokott rövid alkalmazásoknak köszönhetően, annak ellenére, hogy a bőr hőmérséklete több mint 20 C-al csökken, csekély a reaktív hyperaemia.

A kiváltott vasoconstrictio csökkenti az oedemát, azaz duzzanatot és a gyulladást egyaránt. Csökken a szövet anyagcsere folyamata (a bőr-, a synovialis membrán és a gyulladásért felelős sejtes elemek anyagcseréje), de többek között a proteolyticus enzimtevékenység is.

A helyileg ható, anyagcsere csökkentő hatás a gyulladásért felelős folyamatokat lassítja és ezáltal a lehető legkisebbre korlátozza a hypoxia, azaz oxigénhiány káros hatásait. Fontos, azonban, hogy a kezelés időtartama rövid legyen, ellenkező esetben beindulnak a fenti védekező reakciók, melyek hátráltathatják a gyógyulást.

3. Senzoromotoricus hatások

A bőr hőmérsékletének csökkenése az idegvezetés lassúbbodását eredményezi (ami 5 C körül le is áll). A myelin hüvely (velőshüvely) nélküli, illetve a kis átmérőjű myelin hüvellyel rendelkező idegrostok az elsőként érintettek. A hideg által kiváltott fájdalomcsillapítás, valamint a vezetési sebesség csökkenése létrejön még mielőtt a hatás a motoros neuronokat is érintené.

4. Az izomtónusra gyakorolt hatások

A hideg több ponton is érinti az érző-mozgató láncolatot. Csökkenti az idegingerület vezetési sebességét, csökkenti a neuromuscularis és az ínak proprioceptiv testecskék ingerelhetőségét, de a neuromuscularis átvezetést is (ami 5 C körül leáll). Az ínakban található testecskéket már kisfokú lehűlés is (32 C-re) befolyásolja. A viszkozitás változás növeli az izomrostrokat és az ízületi elemeket, módosíítja az izomrostok ellazulási idejét és csökkenti az izomtónust. Ez utóbbi hatás hátterében a myotaticus reflex csökkenés áll, ami hatásosan alkalmazható izom spasmusok kezelésében.

III. Hőszabályozás az emberi szervezetben

1. Az emberi test és a hideg

A szervezet jobban alkalmazkodik a meleghez, mint a hideghez, bár a hideg hatásai ellen valóságos harc zajlik. A hideg a bőrben található erek erőteljes összehúzódását okozza, ami védi a bőrtől a vért, ahonnan a hideg, mint külső támadás érkezik. Ez a reakció lehetővé teszi a viszonylag állandó belső hőmérséklet megőrzését, két mechanizmus útján: az egyik a perifériás erekre gyakorolt közvetlen hideg hatás, a másik a hőszabályozó rendszerek útján, melyek megváltoztatják a bőrerek tónusát.

2. Hőszabályozás

A hőszabályozás feladata a test belső hőmérsékletének megközelítően állandó szinten történő megőrzése, akár van aktív tevékenység, akár nincs. Mechanizmusa az alábbi elemeket tartalmazza:

2.1. Hő érzékelők

Központi, és perifériás érzékelők léteznek, ingerük a hideg, vagy a meleg. Idegrostok kötik a hypothalamusban található hőkozponthoz és az agykéreghez. A hypothalamus hőközpontja rendkívül érzékeny, a véráram 0,1 – 0,2 C közötti hőmérséklet ingadozásait már érzékeli.

2.2. Hőeffektorok

A hőérzékelők ingerlése kapcsán kialakuló hőszabályozó változásokat az effektorok valósítják meg. A hő effektorok közé sorolhatók: a vázizomzat, a bőr arteriola falában található izomzat, az izzadságmirigyek és egyes endokrin mirigyek.

2.3. A hypothalamicus központ

A hypothalamusban található hőközpont szerepe az érzékelőktől beérkező információ összehangolása a hő effektorok regulációs tevékenységével. Ezért, hőmérséklet változásokra igen érzékeny (akár 0,1-0,2 C változásra is válaszol).

IV. Főbb javallatok

A cryoterápia, a fizikoterápia szélesen alkalmazott módszere. A fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő és izomellazító hatásának köszönhetően a hideg levegősugaras cryoterápia elősegíti az ízületek mobilizációját és a gyors rehabilitációt. Ez különösen jól hasznosítható a sportban, de más szakterületeken ugyanúgy.

1. Traumatológia

A traumatológiában néhány széles skálában változó tényezőt kell elkülöníteni: a sérülés típusa, a választott ortopéd- és sebészi kezelés, melyek egyaránt befolyásolják a betegség kimenetelét. A szövetsérülés milyensége határozza meg a hideg légsugaras kezelés típusát, ami lehet: egy pontra lokalizált, félig rögzített, rövid kezelés, vagy hosszabb, nagyobb felületen pásztázó.

Minden sérülés kezelésében három szakaszt különböztetünk meg:
– rögzítési szakasz, amit egy esetleges műtéti beavatkozás követ, kötés, vagy gipszrögzítés
– rehabilitációs szakasz, ami az ízület mozgáshatárait és az izom tevékenységet hivatott helyreállítani
– a sérülést megelőző teljesítmény teljes visszaállítása

A traumás eredetű megbetegedésekben megkülönböztetünk csont-, ízület- , vagy izomtraumákat. Az immobilizáció miatt, a töréseknek mindig általános következményei is vannak.

1.1. A csontok betegségei

1.1.1. A vénás thrombosis veszélye

Műtét után, a hideg csökkenti a pangást és az ízület-, vagy izom oedemáját és ezáltal mérsékli a thrombosis veszélyét is. A hideg valójában, előbb érösszehúzódást, majd értágulatot okoz.

1.1.2. Izomsorvadás

Ízületen végzett műtét (pl. térdműtét) leggyakoribb szövődményei a rugalmasság csökkenés és a műtéti terület gyulladásos reakciója.
A hideg légsugaras kezelés hatására csökken a gyulladás és az izomsorvadást megelőző fizikoterápia is korábban alkalmazható.
Bár kívánatos a lehető legtágabb Ízületi mozgáshatár, a sérülés természetétől függően nem mindig kell törekedni annak teljes visszanyerésére.

1.2. Ízületi betegségek

1.2.1. Túlerőltetés, rándulás

Nem fekvő immobilizáció szakaszában, csak kötéssel rögzített eseteknél, a cryoterápia csökkenti a fájdalmat és a gyulladást. A kötéssel rögzített területre közvetlenül ráirányítható a hideg levegősugár.

Nem fekvő, gipszrögzítéses immobilizáció esetén a cryotherapia alkalmazását gátolja a felhelyezett gipsz. Eltávolítása után, a gyakran fellépő posttraumaticus oedema cryoterápiaval kezelhető, és érvényesülhetnek a fájdalomcsillapító, trophycus és ödéma ellenes hatások is. Társítása alacsony frekvenciájú áramokkal növeli az analgeticus hatást.

1.2.2. Ficam

A ficamok esetén az analgeticus és trophycus hatás miatt jön szóba a cryoterápia. 1.3. Izom- és ínsérülések

1.3.1. Ín betegségek

A sérülés, az ínra ható külső erő és az ínrost ellenálló képesség közötti aránytalanság eredményeként jön létre. Mindig fájdalom követi, amihez ritkán gyulladás is társul, de ez csak az elhúzódó degenerációs folyamatok megnyilvánulása.

Az ín betegségek több osztályba sorolhatók:

– magát az ínat érintő elváltozások (tenodynia)
– az ín gyulladása (tendinitis)
– az izom-ín átmenetet, vagy az izmok csontos tapadási területeit érintő elváltozások (tapadási tendopathia)

További kórképek: tendomyositis, tendoperiostitis, tendoenthesis, vagy az ín járulékos szerveinek az érintettsége, mint pl. tendobursitis, vagy tendosynovitis. Néhány elváltozás kezelhető fizikoterápiával (pl. tendinitis, tendomyositis, tenosynovitis), de a többi esetben a fizikoterápia csak relatív indikációt képez, vagy akár ellenjavallt.

Az ín betegségek kezelése:

Az aethyológiai kezelés az ártalmas endogén-, és exogén tényezők, a kóros tartások, az inadequat mozgás és más ín-izom funkciózavar ellen irányul. A tüneti kezelés próbálja megszüntetni a fájdalom által kiváltott ördögi kört. A kezelés párhuzamosan változik a betegség kimenetelével.

A tendinitis kezelése:

Elfogadott tény, hogy a fájdalom kezelésében, a leghatásosabb, ha több kezelési módszert kombinálunk. Ha az inat öntapadó, nem rugalmas szalagokkal már rögzítettük, társíthatunk hideg légsugaras kezelést és fájdalomcsillapító, gyulladáscsökkentő electrotherapiát.

1.3.2. Periostitis

A csonthártyagyulladás fizikoterápiás kezelésében a fájdalmas izom fokozatos, manuális nyújtása mellé cryoterápiát és gyulladáscsökkentő szerek elektroforetikus bejuttatását társíthatjuk. A hideg légsugárral 2-3 percig többször végigpásztázzuk a sérült végtagot, 5-10 cm távolságról.

2. Rheumatológia

A hideg levegősugár jobb eredménnyel gyógyítja a gyulladást, mint bármilyen más hideg forrás. Bár kevés irodalom született, ami különböző gyulladásos kórképekben a hideg levegő hatását elemzi, feltételezhető, hogy a folyamatok a gyulladás megszokott formájában zajlanak. Az arthrosis és az ízületi rheuma kezelésében korábban nem, de ma már tanulmányok és megfigyelések alapján javasolják a cryoterápiát. A 0 C-os hideg pakolásokra csak a subacut periarthritis és a heveny supraacromialis bursitis javult meggyőzően.

Az alacsonyabb hőmérsékletet elérő, és ezáltal tartósabb analgeticus hatással bíró cryoterápia indicatio skálája kibővült. Elváltozások, mint pl. a pelvis rheumatoid spondylitise, vagy a polyarthritis így sokkal hatékonyabban kezelhetők. A hideg levegő sugár gyorsabb hatású, és a fájdalmas területekre pontosan irányítható kezelést tesz lehetővé (trigger- és akupunktúrás pontok).

2.1. Arthrosis

A hideg levegő segítségével kevésbé fájdalmas ízületi mobilisatio érhető el. A contracturás izomra irányított hideg levegő megnöveli a mozgáshatárokat. Az isometricus contracturás izom ellazítása kevésbé fájdalmas, ha előzetesen hideg levegővel kezeltük. A társuló oedema és hydrarthrosis is könnyebben kezelhető.
Az Ízület körüli vérellátás anatómiája miatt, a kezelést, nyomáscsökkentő fúvóka nélkül végezzük. Így megakadályozható a szomszédos, nem kezelt területekről történő vér beáramlása és a kezelt terület is megnövelhető. Mivel a lehűlés jelentős, az egyik oldal alacsony hőmérséklete mindvégig megmarad, amíg a másik oldalt kezeljük. Sokkal tartósabb hatás érhető el, mint a hideg pakolásokkal.

2.2. Abarticularis betegségek

A tendinitis, bursitis és tenosynovitis közös fő tünete a gyulladáshoz társuló oedema. A hideg légáramos kezelést a kezelendő terület méretétől függően kiválasztott fúvókák segítségével történik. A kezelések között, rögzítő szalagokkal rögzíthetjük a sérült végtagot. Az oedema csökkenése növeli a kezelés hatékonyságát.

2.3. Sorvadással járó kórképek

A cryoterápia elősegíti az oedema felszívódását és csökkenti az ízületi tok retractioját. A vállízület algoneurodystrophyás elváltozásaiban alkalmazott hideg légáramos kezelés a periarticularis vénás stasis csökkentése által is mérsékli a tok gyulladását. Manuális mobilisatio így könnyebben kivitelezhető. A hideg által elősegített korai kimozdítás gyorsítja a gyógyulást. A területet egészében átfogó hideg kezelésnek gátat szab az ott áthaladó neurovegetatív köteg. Míg a terület egyenetlenségei miatt a hideg pakolások alkalmazása nehézkes, a levegősugár tökéletesen követi a bőrfelület vonalait.

Az algoneurodystrophyákban alkalmazott hideg levegő kezelésnek vannak érdekes vonatkozásai. A témát Revel és Amor tanulmányozták. A betegség kellemetlen fázisai, valamint az igen fájdalmas, „meleg”, gyulladásos megnyilvánulások jól ismertek. A bőrfelülettől számított 5 – 10 cm távolságot megőrizve, a kezelés alatt többször körülpásztázzuk az ízületet anélkül, hogy egy terület felett több, mint 5 másodpercet időznénk. A distalis területeket 2 – 3 percig, a vállat 5 percig kezeljük, mindvégig különös figyelemmel a bőrfelületre. Az első másodpercben a fájdalom erősödik, de ismételt kezeléssel megerősíthető a lassú, de tartós fájdalomcsillapítás. A kezelések száma legfeljebb 20. A hatás, a csökkenő CO2 parciális nyomással és emelkedő O2 parciális nyomással magyarázható. Több jelenség is szerepet játszik, mint például az élénkített vascularizáció, a fibrin, a hisztamin és a tejsav csökkenése. Mások, a cryoterápia hatásait a perifériás érszabályozásra gyakorolt effektussal magyarázzák: ahol a kezdeti, gyorsan kialakuló érösszehúzódást tartós értágulást követ.

2.4. Gerinc eredetű fájdalmak

A gerincfájdalmak gyógyítására is hasznos a cryoterápia. Heveny torticollis, bordaközti idegzsába, vagy lumbago minden orvos gyakorlatában előfordul. A beavatkozás lehetőségeit szűkíti az a tény, hogy a jelentős paravertebralis izomkötöttség mellé az ízületi elemek gyulladás okozta erős fájdalma is társul, ami kimozdításra tovább fokozódik. A beavatkozás tehát nem egyszerű feladat. A hideg levegő csökkenti a kötöttséget és a periarticularis fájdalmat. A -30 °C-ra hűtött levegő helyi vérátáramlás növekedést vált ki, ami mintegy „kimossa” a kezelt területet. A továbbiakban elvégezhetők a szükséges manipulációk melyek felszabadítják a fájdalmas képleteket.

Torticollis kezeléséhez kis átmérőjű fúvóka javasolt, mert a hőreguláció központokat is magába foglaló cervicalis régiót óvni kell a hideg légsugártól.

A cryoterápia bármelyik háti-, vagy ágyéki izom, esetleg idegképlet érintettsége esetén alkalmazható. Lazorthes, majd Maigne gyakorlati alkalmazásai rámutattak arra, hogy az ágyéki gerinc fájdalom kiindulópontja lehet fentebb is. Az is ismert, hogy ízületi bántalom izolált neuralgia triggereként is szerepelhet, mi több, ehhez myalgia is társulhat és a keringést és idegrendszert egyaránt érintő más káros hatások is kifejlődhetnek. A kiindulási helyet képező izom, vagy trigger ponttól távol eső fájdalmas területek gyakori előfordulásával is számolni kell. Ezeket a területeket Travell tanulmányozta és kezelésükhöz cryoterápiát javasolt. Eredményeire támaszkodva, a trigger pontok feltérképezése Gilette érdeme.
Ezeket mindenesetre, elkülönítjük az egy-, vagy több izomban szétszórt fibrosisos csomóktól és a Maigne által is említett cellulo-tendomyalgicus területektől.
A cellulo-tendomyalgicus tünetcsoport egy gerincvelői ideg hátsó szarvának gyulladásában, annak fájdalmas vetületében nyilvánul meg. Lazorthes rámutatott az érző gyöki és ízületi tünetek kapcsolatára.
Egy adott gyökér kezelése a neki megfelelő ízületre irányított levegősugárral történik, heveny időszakban napi 3 alkalommal, később szükség szerinti ismétléssel.

Cryoterápiával a felső-, és alsó végtagot érintő neuralgiákban egyaránt jó gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító hatás érhető el.

2.5. Trigger pontok

Travell pontosan leírta a javallatokat és az alkalmazási technikákat. Az izom megnyújtását spray formájában felvitt etil-klorid elpárologtatásával társítja (Krauss féle eljárás). A trigger pontok kezelésében, pl. a váll esetében gyakran ez a leghatásosabb eljárás. A két elem társítása semlegesíti a trigger pontokat.

Az izmot el kell lazítani, majd óvatosan nyújtjuk, hideg, ismétlődő, fokozatosan élénkülő légsugár alkalmazásával egyidejűleg. A légsugárnak fednie kell az izom egészét, ezt követően nyújtható. Ha a mozgáshatárokat egyszer már kibővítettük, a fokozatos ellazulás miatt a trigger pontok inaktivált állapotban maradnak. Travell pontos javaslatokat tett a párologtatás kivitelezésére. Többféle spray használható, de a gyorsan elhasználódó anyag költsége igen jelentős, szemben az olcsóbb hideg légsugaras eljárással. Ezen túlmenően, a hideg levegősugár könnyen változtatható, többféle méretű fúvókák alkalmazásával, az adott, kezelni kívánt terület sajátosságai szerint.

Ezzel együtt, Travell javaslatai igen hasznosak a trigger pontok kezelésében. Egyenletesen, lassan, ismételten végigpásztázzuk az egész izom felületet kb.15-20 cm távolságról. A csontvelő szintjéig hatoló folyamatos hideg egyféle gátat („barrage”-t) alkot. A légáramot 30° beesési szöggel, az izomrostok irányát követve irányítjuk a kívánt területre.

Elfogadott tapasztalat, hogy az izom megnyújtása semlegesíti a trigger pontokat, a hideg levegő pedig gyengíti a gerinc szintjén záródó myotaticus reflexeket és csillapítja a fájdalmat. Bár ezt a mechanizmust kísérletek még nem támasztották alá, valószínű, hogy a hatás a gerincvelői, a leszálló pályák és magán a pont szintjén megnyilvánuló közvetlen gátlás útján jön létre.

Akupunktúrás pontra (pl. a 4 GI-re) alkalmazott hideg légsugaras kezelés a tűvel végzett közvetlen stimulációhoz hasonló hatást eredményez. Egy másik lehetséges magyarázat: 10°C alatti hőmérsékleten a hideg blokkolja az érző rostok átvezetését. Az újabb területeket átfogó hideg „riasztja” a szervezetet és ezáltal gátol más reflex válaszokat.

Az ingerküszöb kontrollja szerepet játszik úgy a fájdalom inger, mint a leszálló, központoktól induló ingerek továbbításában. Valószínű, hogy a trigger pontok gátlása a gerincvelőben visszacsatolt pályák megszakítása révén valósul meg, melyek egyébként érző ingerek továbbításával ingerlik a trigger pontokat.

3. Neurológia

Akár más hideg forrás, neurológiai betegségekben, mint pl. a myofascialis fájdalom szindrómában, a cryoterápia is megállja a helyét. Ha az alkalmazása helyesen, az ingerlési terület befogásával történik, hatékonysága eléri a 70%-t. Izomspasmusokkal járó kórképekben az 5-10 perces kezelés csökkenti a tónust. Centralis hyperthermiaval társuló kórképek (pl. a vegetatív idegrendszer bántalmaiban), a paraplegiás betegeknél, fontos a lázcsillapító hatás. Jó effektust biztosító pásztázási terület a két lágyékhajlat.

V. Ellenjavallatok

1. Vérellátási zavarok

Artériás érszűkület vagy vénás thrombosis fennállása esetén chronicus ischaemia alakul ki, a csökkent véráram (a következményes csökkent oxigén kínálat) és az anyagcsere termékek nehézkes eltávolítása miatt. A hideg alkalmazása ilyen hypoxiás területeken fokozhatja a zavarokat, szövetnecrosist okozva. Hasonló megfontolások miatt, a vasculitis ellenjavallatot képez (pl. Raynaud szindróma, vagy diabetes mellitus).

2. Túlérzékenységi reakciók

Hidegallergia miatt, néhány betegen, helyi-, vagy akár általános csalánkiütés, ízületi fájdalom, vagy akár ájulás, időszakos hemoglobinuria, cryoglobulinuria és purpura is megjelenhet. A jelenségek gyakoribbak lupus erythematodes, periarteritis nodosa és sclerodermiaban szenvedő betegeknél. Hasonló reakciót figyeltek meg idősebb, vagy leépült, cachaexiás betegeknél, valamint gyerekeknél. Bármilyen gyanú esetén, kis területen végzett teszt elvégzése ajánlott.

3. A bőr megváltozott érzékenysége

Érzéstelenített bőrfelületen a hideg alkalmazása égéshez hasonló elváltozásokat hoz létre (erythema, bulla), későbbi bőr necrosissal.

4. Túlzott expozíció

Nem szabad figyelmen kívül hagyni azt a tényt, hogy a hideg késlelteti a sebgyógyulást. Ha már a fájdalomcsillapítást elértük, további kezelés ellenjavallt. Túlzott alkalmazás kapcsán, akár „toxikus”, sejtnecrosissal járó hideghatás is érvényesülhet.

A mozgásszervi betegségek esetén, illetve a fájdalomcsillapításnál más terápiákkal kombinálva alkalmazzuk.

Alapos szakorvosi vizsgálat + hatékony kezelés

Bármilyen jellegű panaszokat vagy tüneteket csak úgy szabad, és lehet hatékonyan kezelni, ha tudjuk azoknak a kiváltó okát.

Ezért fontos, hogy bármilyen jellegű panaszok vagy tünetek esetén mindig forduljunk szakorvoshoz, ahol a megfelelő kivizsgálást követően (panaszok és tünetek elemzése, értékelése, általános orvosi és szakorvosi fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, MRI, kiegészítő vizsgálatok) személyre szabottan lehet a megfelelő kezelést összeállítani.

A tüneti kezeléseken túl rendelkezünk oki kezelésekkel is, melyek az alapbetegségtől függenek.

Manapság számos olyan, nem műtéti terápiás lehetőség biztosított, amellyel a panaszok és a tünetek megszüntethetőek és az alapbetegség is kezelhető.

Centro – Medical Egészségügyi Központ – 20 éve az egészség szolgálatában

Egészségügyi Központunk fő profilja a mozgásszervi és idegrendszeri betegségek, illetve differenciál-diagnosztikai problémák gyors és szakszerű kivizsgálása és kezelése. Számos olyan modern terápiás eljárással rendelkezünk (melyekről részletesen olvashat honlapunkon), melyek kombinációjával, nem műtéti módszerekkel jól kezelhetőek az ilyen állapotok.

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a „Tájékoztatók” címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az „Árak” címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja központunkat, ahol készséggel állunk rendelkezésére!

A fizikoterápiás kezelésekre kizárólag írásos szakorvosi javaslattal lehet bejelentkezni, melynek tartalmaznia kell a diagnózist (kórismét), illetve a kért fizikoterápiás kezelést. Amennyiben ilyen nincs, a fizikoterápiás kezelés előtt központunkban szakorvosi vizsgálat elvégzése kötelező. Nem vállalunk a páciens által véleményezett diagnózis alapján kezelést, nem végzünk kizárólag a páciens kérése alapján kezelést.

aktuális akció

MRI VIZSGÁLAT AKCIÓ

KEDVEZMÉNYES ÁR ELŐRE UTALÁSSAL:

33.000 FT (46.000 FT HELYETT)

BEJELENTKEZÉS HÉTFŐTŐL-PÉNTEKIG 00:70-20:00-IG

TELEFONSZÁM: 06 1 243 1010

 

CSONTSŰRŰSÉG VIZSGÁLAT (DEXA) AKCIÓ

KEDVEZMÉNYES ÁR ELŐRE UTALÁSSAL:

18.000 FT (20.000 FT HELYETT)

BEJELENTKEZÉS HÉTFŐTŐL-PÉNTEKIG 00:70-20:00-IG

TELEFONSZÁM: 06 1 243 1010