Bejelentkezés:
Hétfő - Péntek: 07:00 - 20:00

Telefonszám:
+36 1 243 1010

Tájékoztató és beleegyező nyilatkozat natív (kontrasztanyag adás nélküli) MRI vizsgálathoz

Tisztelt Pácienseink!

Az alábbiakban itt is közzétesszük a natív MRI vizsgálat tájékoztató és beleegyező nyilatkozatát. Ebben minden lényeges információ megtalálható a natív MRI vizsgálattal kapcsolatban.

BELEEGYEZO NYILATKOZAT NATIV MRI VIZSGALATHOZ

Centro – Medical Egészségügyi Központ

Tájékoztató és beleegyező nyilatkozat natív (kontrasztanyag adás nélküli) MRI vizsgálathoz

KÉRJÜK OLVASSA EL (2 OLDAL) ÉS NYOMTATOTT BETŰKKEL, OLVASHATÓAN TÖLTSE KI!

Páciens neve:
Születési idő:
Vizsgálandó terület:
Oldal megjelölése (ha van):
Panaszok (nem diagnózis!):
Van orvosi javaslata/beutalója és itt van?igen/nem
Van klausztrofóbiája (bezártsági érzése)?van/nincs
Szeretne-e kísérőt bevinni magával a vizsgálatra?
igen/nem

A vizsgálat képi anyagát közvetlenül a vizsgálat után e-mailen kapja meg, melyen keresztül 30 napig elektronikus formában (internetes tárhelyen, online) érhet el, megtekintheti, letöltheti és megoszthatja azt. Külön térítési díj ellenében kérheti a képi anyag adathordozón (cd, pendrive) történő kiadását is.

A vizsgálat ára NEM tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai vagy egyéb szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. Ezt külön térítési díj ellenében kérheti.

A kezelőorvosa javaslata vagy az Ön kérése alapján MRI vizsgálat fog történni, ezért ezúton szeretnénk tájékoztatni a vizsgálat általános menetéről, feltételeiről. Kérjük, figyelmesen olvassa végig a tájékoztatót és válaszoljon a feltett kérdésekre! Amennyiben kérdése van a vizsgálattal, a tájékoztatóval vagy a feltett kérdésekkel kapcsolatban, a vizsgálatot végző képi diagnosztikai asszisztens válaszol rá!

Vizsgálat előtti teendők: Az MRI modern képalkotó diagnosztikai eljárás, mely nem jár sugárterheléssel, biológiailag káros hatása a mai napig nem ismert. A vizsgálatot vadonatúj, prémium minőségű, Fujifilm gyártmányú, Aperto Lucent Plus típusú (0,4 Tesla), nyitott MRI készülékkel végezzük. A vizsgálat során Önt mágneses térbe helyezzük, és nagyfrekvenciás rádióhullámok segítségével vizsgáljuk meg. A test adott részeiről számítógép segítségével képeket készítünk különböző síkokban. Azok az eszközök, amelyek mágnesezhető anyagot tartalmaznak, a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak, sérülést okozhatnak, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik. Ezért a vizsgálat során a testén nem lehet semmiféle fémtárgy, ékszereit, óráját vegye le, piercingjét (testékszerét) vegye ki, majd helyezze el az öltözőben. Kérjük, figyelmesen vizsgálja meg, hogy ruházatának van-e fém része: zipzár, gomb, csat, öv, merevítés, stb. Ügyeljen arra, hogy zsebében pénzérme, kulcs, egyéb fémtárgy ne maradjon, ezeket hagyja az öltözőben. Hasonlóan járjon el kivehető fogpótlásával és fém hajcsatjával is, valamint óráját, mágneskártyáját, mobiltelefonját szintén helyezze el az öltözőben, még a vizsgálóhelyiségbe való belépés előtt, mert az erős mágneses tér használhatatlanná teszi azokat. Amennyiben az önnél lévő tárgy a vizsgálat során károsodik, vagy Önben kárt okoz, azért felelősséget nem vállalunk. Felhívjuk pácienseink figyelmét, hogy az öltözőben, illetve a központ területén hagyott értéktárgyaikért nem vállalunk felelősséget!

A vizsgálat menete: Az MRI vizsgálat várható időtartama átlagosan 20-30 perc. A konkrét vizsgálat idejéről az asszisztenstől tud felvilágosítást kérni. A vizsgálatra az asszisztens név szerint szólítja. A vizsgálat fájdalommal nem jár, a vizsgálat ideje alatt Önnek nyugodtan, mozdulatlanul kell feküdnie az asszisztens által beállított testhelyzetben. Ha Ön tud arról, hogy bezártság érzése (klausztrofóbiája) van, akkor azt jelezze az asszisztensnek. A vizsgálat során Ön zakatolást, kopogó zörejt fog hallani, ez normális jelenség, ne zavarja Önt, feküdjön tovább lazán, nyugodtan. Ne mozogjon és lélegezzen egyenletesen. A vizsgálat teljes ideje alatt a vizsgálatot végző asszisztens látja és hallja Önt. Amennyiben úgy érzi, hogy nem bírja tovább a vizsgálatot, kérjük, ezt jelezze a vizsgálat megkezdése előtt megbeszéltek szerint (kézfeltartás vagy beszéd), vagy használja az úgynevezett pánikgombot. Ebben az esetben a vizsgálatot azonnal felfüggesztjük.

Vizsgálat után: A vizsgálat végeztével asszisztensünk tájékoztatni fogja, hogy mikor és milyen módon kapja meg Ön a vizsgálati eredményt, leletet. Kérjük, a vizsgálatról készült leletet és pendrive-t saját érdekében őrizze meg és egy esetleges újabb vizsgálatnál feltétlenül vigye magával.

Kérjük, a saját és a személyzet biztonsága érdekében gondosan olvassa el és pontosan válaszolja meg a következő kérdéseket! A következő állapotaim/betegségeim/műtéteim voltak/vannak (a megfelelő aláhúzandó):

szívritmus szabályozó (pacemaker), koszorúér stent, műszívbillentyű, agyműtét (érfogó klip, főleg agyi aneurysma műtéteknél használt), neurostimulátor, inzulinpumpa, csípőprotézis, ízületi protézis, művégtag, csonttörés fémrögzítéssel (nem ferromagnetikus csavar, szög, drót, fémlap, lemez), szem- és fülműtét (műszem, hallókészülék, cochlearis implantatio), fémes fogpótlás (foghíd, fogkorona), szervezetbe bekerült vagy beépített egyéb fém, terhesség, egyéb ismert betegségeim:

FONTOS! Amennyiben Ön nem orvosi javaslatra kéri a vizsgálatot, javasoljuk, hogy az elvégzett vizsgálati leletekkel mindenféleképpen, a panaszainak és tüneteinek megfelelően vegyen részt szakorvosi vizsgálaton. Az elvégzett MRI vizsgálat nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi vizsgálatot és az ennek megfelelő célirányos kivizsgálást és kezelést. Kérjük, ne Ön végezze az MRI lelet értékelését és értelmezését, bízza ezt szakemberre. Központunk nem tehető felelőssé páciensünk vizsgálatára vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha a páciens olyan testrész, régió vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régióval vagy vizsgálattal.

A lelet eredményével kapcsolatban a személyzet semmilyen felvilágosítást nem adhat, ez a kezelőorvos feladata.

Az MRI vizsgálat írásos radiológiai szakorvosi lelet elkészülésének határideje a vizsgálatot követő második munkanap (a vizsgálati nap a 0-ik nap) 20:00, ami:

2024. hónap nap 20:00

Ezen határidő előtt ne telefonáljon és további szakorvosi vizsgálatra se jelentkezzen be.

Az írásos lelet az e-mail címen kívül az EESZT-be is feltöltésre kerül, amely minden TAJ számmal és Ügyfélkapuval rendelkező állampolgár számára elérhető (www.eeszt.gov.hu), innen a lelet le is tölthető, illetve kinyomtatható.
Felhívjuk a figyelmét, hogy az elektronikus levelezőrendszer típusától függően előfordulhat, hogy az elküldött e-mail nem a beérkező levelek közé, hanem más mappába kerül (spam, promóció, stb.).

Amennyiben a fenti határidőig nem kapja meg a leletet sem e-mailen, sem az EESZT-ben, hívja központunkat.
Az elküldött e-mail jelszóval van védve, amely alapesetben az Ön TAJ száma.

Felhívjuk a figyelmét, hogy az MRI vizsgálat nem terápiás, hanem diagnosztikus eljárás. A vizsgálattól a panaszai nem fognak elmúlni, ez csak a további terápiás eljárásoktól várható.

Kijelentem, hogy a nyilatkozatot elolvastam, a vizsgálat menetét, célját, várható eredményét, esetleges kockázatát megértettem, és ennek alapján szabadon döntöttem, hogy a vizsgálatot rajtam elvégezhessék. Az általam feltett kérdésekre kielégítő választ kaptam. Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek.

Törökbálint, 2024. hónap nap

aláírás

Budapest, 201……………………………….

                                                                                                                                                 …..…………………………………………

       páciens vagy gondviselő aláírás

aktuális akció

MRI VIZSGÁLAT AKCIÓ

KEDVEZMÉNYES ÁR ELŐRE UTALÁSSAL:

33.000 FT (46.000 FT HELYETT)

BEJELENTKEZÉS HÉTFŐTŐL-PÉNTEKIG 00:70-20:00-IG

TELEFONSZÁM: 06 1 243 1010

 

CSONTSŰRŰSÉG VIZSGÁLAT (DEXA) AKCIÓ

KEDVEZMÉNYES ÁR ELŐRE UTALÁSSAL:

18.000 FT (20.000 FT HELYETT)

BEJELENTKEZÉS HÉTFŐTŐL-PÉNTEKIG 00:70-20:00-IG

TELEFONSZÁM: 06 1 243 1010