Beleegyező nyilatkozat natív MRI vizsgálathoz

Centro-Medical Egészségügyi Központ

Tájékoztató és beleegyező nyilatkozat MRI (Mágneses Rezonancia) vizsgálathoz

Natív – kontrasztanyag adása nélküli – vizsgálat

Adatlap

(Kérjük nyomtatott betűkkel, olvashatóan kitölteni)

Páciens neve:…………………………………………………………………………………………………………………………………………

Születési hely és idő:……………………………………………………………………………………………………………………………….

Leánykori név:………………………………………………………………………………………………………………………………………..

Anyja neve:……………………………………………………………………………………………………………………………………………

Lakcím (irányítószámmal):………………………………………………………………………………………………………………………

Telefonszám:…………………………………………………………………………………………………………………………………………

E-mail cím:…………………………………………………………………………………………………………………………………………….

Kért régió natív MRI-vizsgálata:……………………………………………………………………………………………………………….

Panaszok:………………………………………………………………………………………………………………………………………………

Vizsgálat indoka (a megfelelő aláhúzandó):  orvosi javaslat               nem orvosi javaslat (saját kérés)

Vizsgálatot kérő intézmény/orvos neve:…………………………………………………………………………………………………….

Tisztelt Páciensünk!

A kezelőorvosa javaslata vagy az Ön kérése alapján MRI (mágneses rezonancia) vizsgálat fog történni, ezért ezúton szeretnénk tájékoztatni a vizsgálat általános menetéről, feltételeiről. Kérjük, figyelmesen olvassa végig a tájékoztatót és válaszoljon a feltett kérdésekre! Amennyiben kérdése, észrevétele van a vizsgálattal, a tájékoztatóval vagy a feltett kérdésekkel kapcsolatban, a vizsgálatot végző orvos vagy asszisztens válaszol!

Vizsgálat előtti teendők: Az MRI modern képalkotó diagnosztikai eljárás, mely sugárterheléssel nem jár, biológiailag káros hatása a mai napig nem ismert. A vizsgálatot vadonatúj, prémium minőségű, Hitachi gyártmányú, Aperto Lucent típusú (0,4 T) nyitott MRI-készülékkel végezzük. A vizsgálat során Önt mágneses térbe helyezzük, és nagyfrekvenciás rádióhullámok segítségével vizsgáljuk meg. A test adott részeiről számítógép segítségével képeket készítünk különböző síkokban. Azok az eszközök, amelyek mágnesezhető anyagot tartalmaznak, a mágneses térben a helyükről elmozdulhatnak sérülést okozva, vagy a vizsgálatot értékelhetetlenné tehetik. Ezért a vizsgálat során a testén nem lehet semmiféle fémtárgy; ékszereit, óráját vegye le, piercingjét (testékszerét) vegye ki, majd helyezze el az öltözőben. Kérjük, figyelmesen vizsgálja meg, hogy ruházatának van-e fém része: zipzár, gomb, csat, öv, merevítés, stb. Ügyeljen arra, hogy zsebében pénzérme, kulcs, egyéb fémtárgy ne maradjon, ezeket hagyja az öltözőben. Hasonlóan járjon el kivehető fogpótlásával és fém hajcsatjával is, valamint óráját, mágneskártyáját, mobiltelefonját szintén helyezze el az öltözőben, még a vizsgálóhelyiségbe való belépés előtt, mert az erős mágneses tér használhatatlanná teszi. Amennyiben az önnél lévő tárgy a vizsgálat során károsodik, vagy Önben kárt okoz, azért felelősséget nem vállalunk. Felhívjuk pácienseink figyelmét, hogy őrizetlenül az öltözőn kívül hagyott értéktárgyaikért központunk nem vállal felelősséget!

A vizsgálat menete: Az MR vizsgálat várható időtartama 15-25 perc. A vizsgálatra az asszisztens név szerint szólítja. A vizsgálat fájdalommal nem jár, a vizsgálat ideje alatt Önnek nyugodtan, mozdulatlanul kell feküdnie az asszisztens által beállított testhelyzetben. Ha Ön tud arról, hogy bezártság érzése (klausztrofóbiája) van, akkor azt jelezze az asszisztensnek. A vizsgálat során Ön zakatolást, kopogó zörejt fog hallani, ez normális jelenség, ne zavarja Önt, feküdjön tovább lazán, nyugodtan. Ne mozogjon és lélegezzen egyenletesen. A vizsgálat teljes ideje alatt a vizsgálatot végző asszisztens látja és hallja Önt. Amennyiben úgy érzi, hogy nem bírja tovább a vizsgálatot, kérjük, ezt jelezze a vizsgálat megkezdése előtt megbeszéltek szerint (kézfeltartás vagy beszéd). Ebben az esetben a vizsgálatot azonnal felfüggesztjük.

Vizsgálat után: A vizsgálat végeztével asszisztensünk tájékoztatni fogja, hogy mikor és milyen módon kapja meg Ön vagy hozzátartozója a vizsgálati eredményt, leletet. Kérjük, a vizsgálatról készült leletet és pendrive-to saját érdekében őrizze meg és egy esetleges újabb vizsgálatnál feltétlenül vigye magával. A vizsgálat ára tartalmazza az elvégzett vizsgálatot, 1 db cd lemezt a képanyaggal, melyet a vizsgálat után azonnal odaadunk, illetve a szöveges radiológiai szakorvosi értékelést, melyet a megbeszélt időpontig a kívánt módon eljuttatunk az Ön részére (e-mail, posta, személyes átvétel). A vizsgálat ára nem tartalmazza a lelettel kapcsolatos radiológiai szakorvosi konzultációt és felvilágosítást. Külön térítési díj ellenében kérhető a képi anyag kiadása pendrive-on.

Kérjük, a saját és a személyzet biztonsága érdekében gondosan olvassa el és pontosan válaszolja meg a következő kérdéseket! A következő állapotaim/betegségeim/műtéteim voltak/vannak (a megfelelő aláhúzandó):

kontrasztanyag-allergia

gyógyszerallergia

magas vérnyomás

szívbetegség, szívritmuszavar, szívinfarktus

cukorbetegség

vérzékenység

tüdőasztma, allergia, szénanátha

vesebetegség, veseelégtelenség

epilepszia

fertőző betegség (pl.: májgyulladás, AIDS)

terhesség, szoptatás

egyéb:

szívritmus szabályozó (pacemaker)

koszorúér stent

műszívbillentyű

agyműtét (érfogó klip, főleg agyi aneurysma műtéteknél használt)

neurostimulátor

inzulinpumpa

csípőprotézis, ízületi protézis, művégtag

csonttörés fémrögzítéssel (nem ferromagnetikus csavar, szög, drót, fémlap, lemez)

szem- és fülműtét (műszem, hallókészülék, cochlearis implantatio)

fémes fogpótlás (foghíd, fogkorona)

lövedék, sörét, fémszilánk

szervezetbe beépített egyéb fém

egyéb:

FONTOS! Amennyiben Ön nem szakorvosi javaslatra kéri a vizsgálatot, javasoljuk, hogy a vizsgálat előtt, de az elvégzett vizsgálati leletekkel mindenféleképpen, a panaszainak és tüneteinek megfelelően vegyen részt szakorvosi vizsgálaton. Az elvégzett MRI-vizsgálat nem helyettesíti a megfelelő szakorvosi vizsgálatot és az ennek megfelelő célirányos kivizsgálást és kezelést. Kérjük, ne Ön végezze az MRI-lelet értékelését és értelmezését (internet, ismerősök, stb.), bízza ezt szakemberre. Rendelőnk nem tehető felelőssé páciensünk vizsgálatra vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha a páciens olyan testrész, régió vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régióval vagy vizsgálattal.

A lelet eredményével kapcsolatban a személyzet semmilyen felvilágosítást nem adhat, ez a kezelőorvos feladata.

Kijelentem, hogy a vizsgálat menetét, célját, várható eredményét, esetleges kockázatát megértettem, és ennek alapján szabadon döntöttem, hogy a szükséges vizsgálatot rajtam elvégezhessék. Az általam feltett kérdésekre kielégítő választ kaptam.

Budapest, 201……………………………….

                                                                                                                                                 …..…………………………………………

       páciens vagy gondviselő aláírása

Fontos információk

Tisztelt Pácienseink,

Kérjük, ha kérdésük van, vagy időpontot szeretnének kérni, akkor azt kizárólag telefonon keresztül tegyék meg, ebből a célból külön call centerünk áll rendelkezésükre.

Személyesen ezen ügyekben ne jöjjenek be, mert a recepció a megnövekedett páciens forgalom miatt ezzel nem tud foglalkozni.

Telefonszám:

06 1 243 1010

Bejelentkezés:

Hétfő – Péntek: 07:00 – 20:00

Szombat – Vasárnap: 07:00 – 15:00