A háti (thoracalis) gerinc betegségei

Talán már Ön is találkozott a mozgásszegény életmód kifejezéssel. Ennek lényege, hogy sokkal kevesebbet mozgunk, mint amennyire testünknek szüksége lenne. Ülünk az autóban, a tömegközlekedésen, a munkahelyen és otthon is. Természetesen van, aki álló, fizikai munkát végez, így többet mozog, ám az koránt sem biztos, hogy nem árt éppúgy a hátának, mint az ülőmunkát végző társai.

 

A kínzó hátfájdalom hátterében számtalan dolog állhat. A teljesség igény nélkül a következő sorokban ismertetjük a leggyakoribbakat, ám azt már most szeretném kérni a kedves olvasótól, hogy ne ezek alapján “diagnosztizálja” magát! Amennyiben panaszai régóta fennállnak, úgy mindenképpen javasolt szakorvos felkeresése. Gondoljon csak arra, hogy ha az elmúlt időszakban nem múltak el a fájdalmai, hiába végzett gyakorlatokat az internetről, használt különböző krémeket, esetleg gyógyszereket, vagy masszírozta meg valamelyik családtagja. Tehát érdemes lenne végre felkeresnie egy szakorvost, aki jelentősen gyorsíthatná a gyógyulását.

 

A hátfájdalma hátterében állhat egyszerű izomgyengeség, amely nem meglepő módon a mozgáshiány miatt alakul ki. Jogosan kérdezheti:” Miért most kezdett el fájni, hiszen évek óta nem sportolok?” Tudnia kell a testről, hogy képes kompenzálni a rossz szokásait, de sajnos csak egy darabig. Vagyis pár mozgásszegény év után megjelennek testszerte a fájdalmak. Eleinte jön, majd hamar elmúlik, de az idő előrehaladtával sajnos állandósul a panasz.

 

Gyakran megbújik a hátterében egy gyermekkori gerincferdülés, amit vagy nem vettek észre, vagy nem kezeltek megfelelően. Szerencsére a gerincferdülés mértéke nem romlik a csontosodás beállta után, ám a hátizmai terhelése ugyanúgy kóros marad, ami egy idő után fájdalmat fog okozni.

 

Mindezek mellett előfordulhat porckorong elváltozás a háti szakaszon is, vagyis protrusio (kiboltosulás), esetleg hernia (sérv).

 

Egyszerű konzervatív terápiával (gyógymasszázs, fizikoterápia, gyógytorna) könnyedén meg lehet szüntetni a panaszokat.

 

Mindezek mellett más területek elváltozása is okozhatnak hátfájdalmat, akár a lúdtalp, vagy akár a nyaki gerinc megbetegedései is.

 

Amennyiben felkeresi a szakorvosunkat, úgy megismerheti a fájdalmai okát, hátterét. Mindez kiegészülhet képalkotó vizsgálattal is (MRI), amely biztos megerősítést ad. Ha szükséges, akkor a vizsgálatot végző kollégánk gyógyszert ír fel Önnek, ami csökkenti a panaszait és terápiás javaslatot is tesz.

 

Ha mindezeket megfogadja, akkor gyorsabban vissza tudjunk Önt segíteni a fájdalommentes hétköznapokba.

 

Alapos szakorvosi vizsgálat + hatékony kezelés

 

Bármilyen jellegű panaszokat vagy tüneteket csak úgy szabad, és lehet hatékonyan kezelni, ha tudjuk azoknak a kiváltó okát.

Ezért fontos, hogy bármilyen jellegű panaszok vagy tünetek esetén mindig forduljunk szakorvoshoz, ahol a megfelelő kivizsgálást követően (panaszok és tünetek elemzése, értékelése, általános orvosi és szakorvosi fizikális vizsgálat, laboratóriumi vizsgálatok, MRI, kiegészítő vizsgálatok) személyre szabottan lehet a megfelelő kezelést összeállítani.

A tüneti kezeléseken túl rendelkezünk oki kezelésekkel is, melyek az alapbetegségtől függenek.

Manapság számos olyan, nem műtéti terápiás lehetőség biztosított, amellyel a panaszok és a tünetek megszüntethetőek és az alapbetegség is kezelhető.

Centro – Medical Egészségügyi Központ – 20 éve az egészség szolgálatában

Egészségügyi Központunk fő profilja a mozgásszervi és idegrendszeri betegségek, illetve differenciál-diagnosztikai problémák gyors és szakszerű kivizsgálása és kezelése. Számos olyan modern terápiás eljárással rendelkezünk (melyekről részletesen olvashat honlapunkon), melyek kombinációjával, nem műtéti módszerekkel jól kezelhetőek az ilyen állapotok.

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a “Tájékoztatók” címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az “Árak” címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja központunkat, ahol készséggel állunk rendelkezésére!

Fontos információk

Tisztelt volt, jelenlegi és leendő Pácienseink! Kedves érdeklődők!

Elköltöztünk, előreláthatólag 2021. októberben új egészségügyi központot nyitunk Törökbálinton.

A honlapunkon addig is tájékozódhatnak leendő szolgáltatásainkról.

A Centro – Medical Egészségügyi Központ története

A Centro-Medical Szakorvosi Magánrendelőt Dr. Urbán Zoltán alapította 2005-ben a XI. kerületi Tétényi úton.
Ezt néhány év alatt kinőttük, 2009-ben a szintén XI. kerületi Prielle Kornélia utcába költöztünk, majd 2017-ben, mint Centro-Medical Egészségügyi Központ folytattuk.
2013-ban a III. kerületi Csobánka téri MRI és UH Diagnosztikai Központtal bővültünk.
2018-ban a két utóbbi egészségügyi központ egyesülésével a XI. kerületi Fehérvári útra költözött a Centro-Medical Egészségügyi Központ.
2021-ben eljött az idő, hogy a Centro-Medical Egészségügyi Központ újra visszatérjen a régi gyökereihez, ezért elköltöztünk és 2021. októberben új egészségügyi központot nyitunk Budapest határában, Törökbálinton.
 
Akik az új helyen továbbra is velünk lesznek:
 
Dr. Urbán Zoltán idegsebész és sportorvostan szakorvos, szakmai vezető
Dr. Nagybalázs Ildikó radiológus szakorvos
Dr. Szeles Flórián reumatológus szakorvos
Czike Laura radiográfus, képalkotó diagnosztikai asszisztens
Bátori Dávid fizioterápiás asszisztens, orvosi gyógymasszőr, mozgásterapeuta
Turkovics Tímea gyógytornász
Rékási Krisztina recepciós
Ürge Szilvia recepciós
Németh Zoltán mindenes
Hamarosan bemutatjuk új kollégáinkat is.