CEA (carcinoembryonalis antigen):

Élettani és kórélettani háttér:

A CEA magzati és tumorsejtek által termelt fehérje. Mivel ezek a sejtféleségek egészséges szervezetben nem fordulnak elő, a CEA emelkedett értékéből következtetni lehet arra, hogy a szervezetben daganatos elváltozás alakult ki.

Klinikai jelentősége:

Emelkedett CEA koncentráció elsődleges vastag-és végbélrákban fordul elő, de más szerveket – például a gyomor-bélrendszert, az emlőt, a tüdőt, a petefészket, a prosztatát, a májat és a hasnyálmirigyet – érintő rosszindulatú daganatokban is.

Eredmények értelmezése:

A CEA vizsgálat a vastagbél-, végbél-, emlő-, tüdő-, prosztata-, hasnyálmirigy- és petefészekrákban szenvedő betegek monitorozása esetén hasznos klinikai eszköz. 

A műtét előtt mért CEA fontos szerepet játszhat a betegség kórlefolyásának előrejelzésében is. 

A  kezelést követően mért, tartósan magas CEA érték nagy valószínűséggel lappangó áttétes és/vagy visszamaradt tumort jelez, valamint összefügghet a betegség progressziójával, illetve a kezelésre kis mértékben adott reakcióval. 

Csökkenő CEA értékek kedvező prognózist és a kezelésre adott megfelelő reakciót jelezhetnek.


A szérum emelkedett CEA koncentrációját nem rosszindulatú betegségben szenvedő alanyokban is kimutatták, különösen idősebbekben és dohányzókban.

AFP (alfafetoprotein):

Élettani és kórélettani háttér:

Az alfa-fetoprotein (AFP) a peteburokban, a nem differenciálódott májsejtekben, illetve a magzati gyomor-bél traktusban képződik. A fejlődés során az AFP koncentráció a magzat vérében és a magzatvízben kb. a 12. hétig emelkedik, majd a születésig folyamatosan csökken. Egészséges, nem terhes felnőtt szervezetében AFP csak igen minimális mennyiségben mutatható ki, értéke gyakran máj-, here- illetve petefészekrák esetében emelkedik meg.

Klinikai jelentősége:

Erősen emelkedett AFP értékek általában elsődleges májsejt karcinómára utalnak.


Májáttét esetén az AFP általában kisebb mértékben emelkedik meg.


Mivel az AFP értékek a máj regenerációja során emelkednek, alkohol okozta májcirrhosis, akut vírusos hepatitisz és HBsAg pozitív hordozók esetében mérsékelt emelkedés tapasztalható.

Eredmények értelmezése:

Az AFP koncentráció megemelkedése elsősorban májrák, májáttét, hererák esetében jellemző, de jóindulatú elváltozásokban és gyulladásos folyamatokban is emelkedhet.

PSA (prostata specificus antigen):

Élettani és kórélettani háttér:

A PSA-t kizárólag a prosztata mirigyeiben és kivezető csöveiben található hámsejtek termelik.

A PSA a vérben szabadon (freePSA), illetve komplex formájában fordul elő.

A total PSA meghatározásánál a szérumban található szabad PSA-t és a PSA ACT-vel képzett komplexét mérjük.

A PHI (prostate health index) a totál PSA és szabad PSA eredményeiből képzett index, amellyel jobban megbecsülhető a prosztatarák kockázata és a biopszia szükségessége.

Klinikai jelentősége:

A PSA-szint mérése alkalmas a prosztatarák szűrésére, stádiumának megállapítására, kezelésének és a kiújulásának monitorozására. 45 évnél idősebb férfiak esetében évente ajánlott a PSA-érték ellenőrzése.

Eredmények értelmezése:

A PSA a prosztata szövetre specifikus, nem a prosztatarákra. A PSA általában nem mérhető egészséges nőkben és olyan férfiakban, akiknek nincs prosztataszövetük.

A PSA emelkedett lehet prosztatagyulladás, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás és rosszindulatú prosztatadaganat esetében is.

A szabad PSA és összes PSA arány normális esetben > 25 %, prosztatarák esetén < 25%. Alacsony phi értékekhez a rák alacsony kockázata tartozik, míg a magasabb értékekhez magasabb kockázat.

FPSA (free prostata specificus antigen)

Élettani háttér:

A prosztataspecifikus antigén (PSA) a prosztatamirigy hámsejtjeiben található.

Klinikai jelentősége:

A szabad PSA vizsgálat a szabad PSA és összes PSA százalékos értékének meghatározására szolgál. A szabad PSA százalékos értékének segítségével különbséget lehet tenni a prosztatarák és a jóindulatú prosztatabetegség között.

Eredmények értelmezése:

Prosztatarákban szenvedő betegeknél az fPSA % érték jelentősen alacsonyabb, mint a
jóindulatú betegségben szenvedőknél vagy az egészségeseknél.

Béta-HCG: here, petefészek

CA 15-3: emlő

CA 19-9: tápcsatorna

CA 125: petefészek

CA 72-4:

HE4: mellékhere

Kalcitonin:

NSE:

S-100: melanoma

TPA (cytokeratin):

15.000 HUF alatti laboratóriumi vizsgálat esetén + 4.000 HUF vérvételi alapdíjat számítunk fel (eszköz, idő és szállítási költség). 

A lelet elkészülésének ideje: 3 munkanap (hétköznap 07:00-12:00-ig levett minták esetén, egyébként 4 munkanap).

Ezen vizsgálatok bármikor elvégezhetőek, nem szükséges éhgyomorra lenni, lehet előtte enni-inni.

A vizsgálat ára: 6.000 HUF-tól.

Jelentkezés vizsgálatra vagy kezelésre

Maximálisan feltölthető dokumentum: 5 db, teljes méret: 5MB.
Adatvédelmi tájékoztatónk ide kattintva megtekinthető

Fontos információk

Tisztelt Pácienseink!

Kérjük, hogy központunkba kísérőt ne hozzanak magukkal. Kísérőt kizárólag MRI-vizsgálatra engedünk be klausztrofóbiás páciens esetén. Szakorvosi vizsgálatra, vérvételre kísérőt nem engedünk be. Kísérő központunkon kívül tud várakozni.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy átmenetileg egészségpénztári számlát nem tudunk kiállítaniHamarosan elhárul ezen nehézség, addig is szíves türelmüket és megértésüket kérjük.