lCentro-Medical Szakorvosi Magánrendelő MRI vizsgálat, Ultrahang vizsgálat - Diagnosztikai Magánrendelő

Virtuális colonoscopia

A virtuális colonoscopia a vastagbél modern, pontos és fájdalmatlan vizsgálata. A módszerrel a CT-vizsgálat szokásos képei mellett a vastagbél tükrözéséhez igen hasonló képeket tudunk előállítani számítógépes úton. A vizsgálat sikeréhez fontos az alábbi előkészítés pontos betartása.

Székletjelöléssel kombinált előkészítés (a hagyományos előkészítés során gyakran előforduló részleges tisztítatlanság zavaró hatásának kiküszöbölésére):

1. A beteg megelőző nap reggelétől kerülje a rostos ételeket, déltől már ne egyen, csak átlátszó folyadékot fogyaszthat (pl. húsleves). Este egy tabletta fenolftaleint vegyen be. A vizsgálat napján már nem ehet, a vizsgálat előtt 5 órával az előzőleg megkapott port (ún. colonoscopiás só, amely hiperozmoláris hashajtó) három liter vízben oldva egy óra alatt igya meg. Az oldat hashajtó hatása gyorsan lezajlik, kb. egy-másfél óra múlva a széklet már víztiszta.

2. A vizsgálat előtt 48 órával kezdődően a megkapott folyékony röntgen kontrasztanyagból napi 3x 20 ml-t (20 ml = egy kupica) is el kell fogyasztani, az utolsó 20 ml adagot a vizsgálat kezdete előtt 4 órával 2 dl vízben oldva.

A CT-vizsgálat menete: A beteg alulról félmeztelenre vetkőzik, az öltözőben egy lepedőt kap, amelybe betekeri magát. A CT vizsgálóasztalon a végbélbe egy beöntőcsövet vezetünk. A beöntőcső egy speciális eszközhöz (pneumocolon) van csatlakoztatva, mellyel a vastagbélbe levegőt juttatunk. Egyes esetekben a beteg intramuscularisan vagy subcutan Glucagon vagy Buscopan injekciót kap, amely a bélfal ellazulását okozza, ezáltal a bél tágulása optimálisabb, a feszülés érzés enyhül. Ezután háton fekvő helyzetben a vastagbelet levegővel töltjük addig, amíg a páciens kellemetlen érzést nem jelez..

A CT-vizsgálat tényleges mérése modern multislice CT berendezésen kb. 15 másodpercig tart, ennyi ideig kell a betegnek a lélegzetét visszatartani. Egyes esetekben szükség van vénás kontrasztanyag adása után, vagy hason fekvő helyzetben a mérést megismételni.

 
Tájékoztató a virtuális colonoscopia vizsgálat végzéséről
 

A kontrasztanyagot intravénás injekció formájában juttatjuk be a szervezetbe.

 
 
A vizsgálat helyszínén a kontrasztanyag beadása előtt a páciens részéről a beleegyező nyilatkozat aláírása kötelező.
A virtuális colonoscopia vizsgálatot minimális várakozási, illetve előjegyzési idővel (kb. 3-5 napon belül) tudjuk elvégeztetni szolgáltató partnereinknél.

 

A virtuális colonoscopia vizsgálat előtt és után szakorvosi vizsgálat és konzultáció történik, mely minden esetben kötelező, még akkor is, ha már történt korábban szakorvosi vizsgálat.

A virtuális colonoscopia vizsgálat térítési díját előre kell kiegyenlíteni, a vizsgálat időpontjának egyeztetésekor.

OEP finanszírozott (térítésmentes) vizsgálatot nem végzünk, beutalót nem tudunk elfogadni.

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a "Cikkek/Rovatok" címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az "Árak" címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja rendelőnket, ahol készséggel állunk rendelkezésére!