lCentro-Medical Szakorvosi Magánrendelő MRI vizsgálat, Ultrahang vizsgálat - Diagnosztikai Magánrendelő

PET CT vizsgálat

A PET betűszó, a pozitron emissziós tomográfia rövidítése. A PET az egyik legmodernebb, orvosi funkcionális képalkotó eljárás. A CT-vel kombinált PET-berendezések jelentik ma a képalkotó diagnosztika csúcsát.

A hagyományos, rutin képalkotó eljárások (UH, CT, MRI) elsősorban a szervek, szervrendszerek morfológiáját, az anatómiai viszonyokat ábrázolják, általában egyre jobb térbeli felbontással. Hátrányuk, hogy a kóros folyamat rossz- vagy jóindulatú voltát csak akkor lehet velük meghatározni, ha az már az érintett szerv szerkezetében, méretében, formájában elváltozást okozott.

A funkcionális képalkotó eljárások (pl. fMR, SPECT, PET) sajátossága, hogy nem az anatómiai viszonyokat, hanem a szervek, szövetek különböző funkcionális jellemzőjét (pl. véráramlás, anyagcsere) jelenítik meg egy adott pillanatban. Egy betegség kialakulása először a szervek, szövetek funkcionális jellemzőiben okoz elváltozást és ezt általában másodlagosan kíséri az anatómia megváltozása. Így érthető, hogy a funkcionális képalkotó eljárások jóval hamarabb, még az anatómiai elváltozások kialakulása előtt képesek jelezni a betegséget.

A pozitron emissziós tomográfia olyan funkcionális képalkotó eljárás, amely pozitron sugárzó izotópokkal jelölt molekulák segítségével képes a szervezet biokémiai folyamatait ábrázolni. Ma már a PET-kamerát CT-készülékkel építik egybe, így teremtve meg a lehetőségét annak, hogy a PET-tel nyert funkcionális képek és a CT morfológiai információja azonos anatómiai „szeletekben", egy leképezés keretén belül rendelkezésre álljon. A PET/CT-technológia az elmúlt öt évben forradalmi újdonságokat hozott az onkológiai, kardiológiai és neurológiai diagnosztikában.

A módszer lényege az, hogy különböző biológiai anyagokat (pl. glükózt, aminosavakat, receptor-ligandokat, stb.) bomlásuk során pozitront kibocsátó izotópokkal (11C, 18F, 13N, 15O) jelölnek, majd a jelölt anyagot (radiofarmakon) a betegbe bejuttatják, és a bejuttatott anyag eloszlását leképezik. Az izotópos nyomjelzési technika kidolgozása és klinikai alkalmazása Hevesy György Nobel-díjas (1943) magyar tudós nevéhez fűződik.

Az izotópok előállítása részecskegyorsítóban (ciklotronban) történik. A PET-izotópok jellemzője, hogy fizikai felezési idejük nagyon rövid (2-110 perc), így alkalmazásuk a beteg számára kisebb sugárterheléssel jár. Elméletileg az élő szervezet anyagcseréjében résztvevő bármelyik szerves molekula jelölhető PET-izotóppal, és a módszer segítségével szinte mindegyik biokémiai, élettani folyamat leképezhető, illetve aktivitása mérhető.

A leggyakrabban használt radiofarmakon a 18F-fluoro-dezoxi-glükóz (röviden FDG) a fokozott glükóz-metabolizmusú sejtekben (agy, szívizomzat, rosszindulatú tumorok, aktivált granulociták és limfociták) halmozódik fel, nem metabolizálódik, majd ugyanabban a formában a vesén keresztül a vizeletbe kiválasztódik (ellentétben a glükózzal). A kiválasztás ütemére jellemző, hogy 90 perccel a beadást követően az injektált aktivitás 40%-a már távozott a vizelettel.

A szervezetbe juttatott jelzett anyag szöveti eloszlását a PET kamera segítségével lehet detektálni a pozitron-kibocsátást kísérő sugárzás észlelésén keresztül. A vizsgálat során nyert adatokból számítógép segítségével történik a képek rekonstruálása. A vizsgálattal elsődlegesen a test hossztengelyére merőleges szeletek nyerhetők (a CT-hez hasonlóan), akár az egész testről. Később ezekből a szeletekből tetszőleges irányú, akár háromdimenziós képek állíthatók elő.

A bejuttatott radiofarmakon szöveti eloszlása a különböző (élettani,  illetve kóros) funkcionális állapotokban egymástól jelentős mértékben eltér, így ennek alapján a kóros folyamatok felismerhetők és lokalizálhatók.

A vizsgálatnak abszolút ellenjavallata nincs. A szoptatás nem ellenjavallat, mivel az emlők kifejését követően, az injektálástól számított 20 óra múlva folytatni lehet. Magas szérum glükóz szint (pl. diabetes mellitus) esetén törekedni kell arra, hogy a vércukor a vizsgálat kezdetére megközelítse a normális értéket, de mindenképpen 8,3 mmol/l alatt legyen. Veseelégtelenség a képek értékelését megnehezíti, de a vizsgálatot nem zárja ki. A beadott radiofarmakon (FDG) molárisan nagyon kis anyagmennyiséget jelent.

A vizsgálat előtt éhgyomri állapot, kb. 6 órás éhezés szükséges, de a megfelelő hidratáltságra törekedni kell (ásványvíz fogyasztása), mivel ez gyorsítja az FDG kiürülését a vizeletelvezető rendszerből. Ritkán, betegtől függően az izomtónus és a szorongás csökkentésére 5 mg-os Seduxen (diazepam) tabletta adására lehet szükség, ezt követően 12 órán belül a vizsgált személy gépjárművet nem vezethet.

Az intravénásan beadott FDG aktivitása általában 5-10 mCi (185-370 MBq) felnőttekben, és a testsúllyal arányosan kevesebb gyermekekben. A vizsgált személynek az FDG-injektálás időpontjától kezdve ingerszegény helyiségben kell pihennie. A képek felvétele általában 60-120 perccel a radiofarmakon beadása után kezdődik, és 15-30 percet vesz igénybe.

A vizsgálatot követően a beteg távozhat és napi tevékenységét folytathatja, de a kisgyermekekkel és terhes anyákkal való közvetlen testi kapcsolatot (pl. együtt alvás) még 20 órán keresztül kerülni ajánlott.

A PET/CT diagnosztikai alkalmazása FDG radiofarmakonnal elsősorban az onkológiai (a vizsgálatok kb. 85-90%-a), kisebb részben a neurológiai (kb. 5-10%) és a kardiológiai (kb. 5%) betegellátásban játszik szerepet. A kardiológiai alkalmazásban a PET/CT-kamera gyors CT-része járul hozzá elsősorban a komplett kivizsgáláshoz a szívkoszorúerek anatómiájának és az esetleges szűkületek nagy részletességű megjelenítése révén.

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a "Cikkek/Rovatok" címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az "Árak" címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja rendelőnket, ahol készséggel állunk rendelkezésére!