lCentro-Medical Szakorvosi Magánrendelő MRI vizsgálat, Ultrahang vizsgálat - Diagnosztikai Magánrendelő

CT vizsgálat tájékoztató

A CT-vizsgálat (computer tomograpy-számítógépes rétegvizsgálat) egy speciális röntgeneljárás, amit az 1970-es évek végén vezettek be a diagnosztikába. A CT gép egy gyűrű alakú röntgendetektorból áll, amely a beteg körül körben forgó röntgencső által kibocsátott röntgensugarakat felfogja. A testben elnyelődő röntgensugarak által nyert képet számítógép jeleníti meg, úgy hogy a szeleteknek megfelelő, anatómiailag korrekt rétegképeket nyerünk a vizsgált régióról.

A CT az egyik legjobb módszer, ha sérülések, vagy más csont eredetű, illetve a vázrendszer betegségének feltárásról van szó. A modern Multi Slice CT gép, a vizsgálandó szerv térfogat meghatározását is lehetővé teszi. Ezen technika által lehetséges például olyan szerveket, mint a máj különböző vérellátási fázisokban vizsgálni (artériás fázis, vénás fázis), ezáltal így még nagyobb biztonsággal állítható fel a diagnózis.

Háromdimenziós rekonstrukciók (3D-ábrázolás) készíthetőek a csontstruktúrákról, -intravénás kontrasztanyag adása után- az artériákról is, amelyek a sebészi beavatkozások megtervezésénél óriási jelentőséggel bírnak.

CT-vizuális felügyelet mellett gerincbetegségek esetén fájdalomcsillapító kezelések, patológiai vizsgálatokhoz szükséges szövetminta vételek, tályog lecsapolás, és más beavatkozások is elvégezhetőek.
 

A vizsgálat menete:

A vizsgálatot erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik.

A betegnek fel kell feküdnie a CT vizsgálóasztalra, majd ezzel együtt betolják a CT gép belsejébe. A felvételek elkészítése alatt a vizsgált személynek a CT gép vizsgálati asztalán mozdulatlanul kell feküdnie, különben a képek bemozdulnak és elmosódottak lesznek. A CT vizsgálat maga a vizsgált testrésztől és a felbontástól függően 15 perctől egy óráig tarthat. A spirál CT vizsgálat során az érzékelőfej (detektor) gyorsan fordul körbe a vizsgált személy körül. A CT gép ezáltal megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen  értékek alapján bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek során a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét. A páciensnek hasi és mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét. Ilyenkor hangszórón kap utasításokat a kezelőhelyiségből. A vizsgálat közben az asztal időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe. A vizsgálathoz esetenként szükség lehet egy röntgensugárfogó, ún. kontrasztanyag intravénás adására. Ez a mellkasi, hasi vizsgálatoknál csaknem mindig szükséges, a koponyavizsgálatoknál ritkábban. Az érpályába bejuttatott kontrasztanyag révén még élesebb, információban gazdagabb képek elkészítését teszi lehetővé, a CT  felvételeken mutatkozó eltérések kifejezettebbé válnak, még pontosabbá válik a vizsgálat. Mint minden intravénás beavatkozásnak, a kontrasztanyag adásának is vannak kockázati tényezői. A beadást követő néhány percben melegségérzés, fémes szájíz érezhető, mely néhány perc után magától megszűnik. Esetenként különböző fokú allergiás reakció, például bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés léphet fel, főleg jóddal szembeni érzékenység esetén. Hasi és kismedencei CT vizsgálatoknál a vizsgálat előtt 1-1,5 órával folyékony, általában bárium-szulfát tartalmú kontrasztanyagot kell meginni, mely a gyomor-bél rendszert kitölti, ezáltal segítve a környező szervektől való elkülönítésüket. A szájon át elfogyasztott kontrasztanyagnak hashajtó hatása van. A kontrasztanyag kockázatairól vizsgálat előtt minden esetben tájékoztatást kap, az eljáráshoz az Ön írásbeli beleegyezése szükséges.

Szükséges előkészületek:

Hasi, kismedencei vizsgálatkor a vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni és inni.

Speciális előkészület szükséges a virtuális bélvizsgálatokhoz, amelyhez a szükséges gyógyszereket beutaló orvosától vagy intézetünkben a vizsgálat előtt 2 nappal veheti át:

A beteg megelőző nap reggelétől kerülje a rostos ételeket, déltől már ne egyen, csak átlátszó folyadékot fogyaszthat (pl. húsleves). Este egy tabletta fenolftaleint vegyen be. A vizsgálat napján már nem ehet, a vizsgálat előtt 5 órával az előzőleg megkapott port (ún. colonoscopiás só, amely hiperozmoláris hashajtó) három liter vízben oldva egy óra alatt igya meg. Az oldat hashajtó hatása gyorsan lezajlik, kb. egy-másfél óra múlva a széklet már víztiszta. A vizsgálat előtt 48 órával kezdődően a megkapott folyékony röntgen kontrasztanyagból napi 3x 20 ml-t (20 ml = egy kupica) is el kell fogyasztani, az utolsó 20 ml adagot a vizsgálat kezdete előtt 4 órával 2 dl vízben oldva.

Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás-kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket, a CT vizsgálat ellenjavallt.

Egyéb régiók (koponya, mellkas, gerinc, végtagok) vizsgálata nem kíván speciális előkészületeket, a CT vizsgálatra nem kell üres gyomorral érkezni, de a vizsgálat előtt a bőséges étkezést tanácsos elkerülni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.


Tájékoztató a CT-vizsgálat végzéséről

Natív vizsgálat során kontrasztanyagot nem alkalmazunk, kontrasztanyagos vizsgálat esetén a natív vizsgálat elvégzése után kontrasztanyag adására kerül sor (intravénásan és/vagy szájon át).  Kontrasztanyag adása esetén a vizsgálat helyszínén a kontrasztanyag beadása előtt a páciens részéről a beleegyező nyilatkozat aláírása kötelező.
A CT-vizsgálatot minimális várakozási, illetve előjegyzési idővel (kb. 1-3 napon belül) tudjuk elvégeztetni szolgáltató partnereinknél.

 

A vizsgálat előtt és után szakorvosi vizsgálat és konzultáció történik, mely minden esetben kötelező, még akkor is, ha már történt korábban szakorvosi vizsgálat.
 
Előfordulhat ugyanis, hogy nem CT vagy MR vizsgálatot kell elvégezni. Előfordulhat továbbá, hogy nem is azt a testrészt (vizsgálati régiót) kellene megvizsgálni, amit páciensünk betegnek gondol.

Rendelőnk nem tehető felelőssé páciensünk vizsgálati régióra vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha a páciens figyelmeztetés ellenére olyan testrész vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régiókkal!

A vizsgálat térítési díját előre kell kiegyenlíteni, a vizsgálat időpontjának egyeztetésekor.

A térítési díj egy adott anatómiai régióra vonatkozik (pl.: koponya, nyaki gerinc, has, stb.). Több anatómiai régió vizsgálatakor a térítési díj megfelelő többszöröse fizetendő. Külön anatómiai régiónak minősül az agy- és arckoponya, illetve a gerinc régiói (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakasz).

OEP finanszírozott (térítésmentes) vizsgálatot nem végzünk, beutalót nem tudunk elfogadni.

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a "Cikkek/Rovatok" címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az "Árak" címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja rendelőnket, ahol készséggel állunk rendelkezésére!