lCentro-Medical Szakorvosi Magánrendelő MRI vizsgálat, Ultrahang vizsgálat - Diagnosztikai Magánrendelő

CT vizsgálat

A CT-vizsgálat (computer tomography-számítógépes rétegvizsgálat) egy speciális röntgeneljárás, amit az 1970-es évek végén vezettek be a diagnosztikába. A CT-vizsgálat összetett, röntgensugarat és komputertechnikát felhasználó képalkotó módszer, amely segítségével testünk belsejéről bárhonnan és bármilyen mélységben készíthetők metszeti képek. A CT-vizsgálat a gyakorlatban valamennyi szerv és szervrendszer diagnosztikájában használatos, olyan esetekben amikor más módszerrel nem állapítható meg  a pontos diagnózis, illetve az pontosításra szorul.

A CT-vizsgálat képes nagyon pontos és nagy felbontású képet adni bármelyik szervről. Olyan esetekben is eredményesen használható, ahol más vizsgálati módszerek nem túl sikeresek. A CT-vizsgálat nagy segítséget jelent a betegségek felderítésében és a pontos diagnózis megállapításában. Kimutatható a szervek daganatos, gyulladásos betegsége, sérülése, vérzése. A CT-vizsgálat jelentősége a hagyományos módszerekkel szemben, hogy a különböző struktúrák nem vetülnek egymásra, képük nem összegződik, így részleteiben vizsgálhatóak. Amennyiben egy szövet összetétele valamilyen kóros folyamat következtében megváltozik, ez gyakran megváltoztatja sugáráteresztő, illetve sugárelnyelő képességét, így az elváltozás a CT  felvételen láthatóvá válik. A CT gép egy gyűrű alakú röntgendetektorból áll, amely a beteg körül körben forgó röntgencső által kibocsátott röntgensugarakat felfogja. A testben elnyelődő röntgensugarak által nyert képet számítógép jeleníti meg, úgy hogy a szeleteknek megfelelő, anatómiailag korrekt CT rétegképet nyerünk a vizsgált régióról.

 A CT-vizsgálattal az agy és a gerincvelő különböző kórfolyamatait nagy pontossággal ki lehet mutatni. A hidrocefalus (vízfejűség), születési rendellenességek, daganatok, szélütés (stroke) következtében elhalt agyterületek, megrepedt, előretüremkedő porckorongok ezen vizsgálat segítségével diagnosztizálhatók. Emellett a CT-vizsgálatot nem csak a diagnosztikában használják, hanem a terápia hatásosságának ellenőrzésére is, így például agytályogok antibiotikumos kezelése és daganatok sugárkezelése során.

A Multi Slice CT gép lehetővé teszi pl.a vizsgálandó szerv térfogat meghatározását, bizonyos szervek (pl. máj) különböző átvérzési fázisokban történő vizsgálatát, továbbá háromdimenziós rekonstrukciók készítését csontstruktúrákról és -intravénás kontrasztanyag adása után- az artériákról is. Mindez óriási jelentőséggel bír sebészeti beavatkozások megtervezésénél. A CT-vizsgálat másik óriási előnye, hogy speciális CT  szoftverek segítségével lehetőség van a vastag, illetve vékonybél virtuális áttekintő vizsgálatára is, amely pontos és kevésbé kellemetlen, mint a béltükrözéses eljárás. CT vezérelt felügyelet mellett gerincbetegségek esetén fájdalomcsillapító kezelések, szövettani vizsgálatokhoz szükséges mintavételek, tályogleszívás és más beavatkozások is elvégezhetőek. A gép 0,5 mm vastagságú szeleteket tud készíteni, az ezekből készített 3 dimenziós képek a legkisebb részleteket is jól ábrázolják.  A modern technológia segítségével a betegek sugárterhelése jelentősen lecsökkent.

A vizsgálat menete:

A vizsgálatot erre szakosodott, tapasztalt szakemberek végzik.

A betegnek fel kell feküdnie a CT vizsgálóasztalra, majd ezzel együtt betolják a CT gép belsejébe. A felvételek elkészítése alatt a vizsgált személynek a CT gép vizsgálati asztalán mozdulatlanul kell feküdnie, különben a képek bemozdulnak és elmosódottak lesznek. A CT vizsgálat maga a vizsgált testrésztől és a felbontástól függően 15 perctől egy óráig tarthat. A spirál CT vizsgálat során az érzékelőfej (detektor) gyorsan fordul körbe a vizsgált személy körül. A CT gép ezáltal megméri, hogy a vizsgált harántmetszet pontjaiban milyen mértékű a sugárelnyelődés. Ezen  értékek alapján bonyolult matematikai és számítástechnikai műveletek során a számítógép monitoron jeleníti meg az adott testszelet metszeti képét. A páciensnek hasi és mellkasi vizsgálatoknál a mérések alatt vissza kell tartania a lélegzetét. Ilyenkor hangszórón kap utasításokat a kezelőhelyiségből. A CT-vizsgálat közben az asztal időnként egyre beljebb csúszik a hengerbe. A vizsgálathoz esetenként szükség lehet egy röntgensugárfogó, ún. kontrasztanyag intravénás adására. Ez a mellkasi, hasi vizsgálatoknál csaknem mindig szükséges, a koponyavizsgálatoknál ritkábban. Az érpályába bejuttatott kontrasztanyag révén még élesebb, információban gazdagabb képek elkészítését teszi lehetővé, a CT  felvételeken mutatkozó eltérések kifejezettebbé válnak, még pontosabbá válik a vizsgálat. Mint minden intravénás beavatkozásnak, a kontrasztanyag adásának is vannak kockázati tényezői. A beadást követő néhány percben melegségérzés, fémes szájíz érezhető, mely néhány perc után magától megszűnik. Esetenként különböző fokú allergiás reakció, például bőrpír, csalánkiütés, bőrviszketés léphet fel, főleg jóddal szembeni érzékenység esetén. Hasi és kismedencei CT vizsgálatoknál a vizsgálat előtt 1-1,5 órával folyékony, általában bárium-szulfát tartalmú kontrasztanyagot kell meginni, mely a gyomor-bél rendszert kitölti, ezáltal segítve a környező szervektől való elkülönítésüket. A szájon át elfogyasztott kontrasztanyagnak hashajtó hatása van. A kontrasztanyag kockázatairól vizsgálat előtt minden esetben tájékoztatást kap, az eljáráshoz az Ön írásbeli beleegyezése szükséges.

Szükséges előkészületek:

Hasi, kismedencei vizsgálatkor a vizsgálat éhgyomorra történik, a vizsgálatot megelőző 6 órában nem szabad enni és inni.

Speciális előkészület szükséges a virtuális bélvizsgálatokhoz, amelyhez a szükséges gyógyszereket beutaló orvosától vagy intézetünkben a vizsgálat előtt 2 nappal veheti át:

A beteg megelőző nap reggelétől kerülje a rostos ételeket, déltől már ne egyen, csak átlátszó folyadékot fogyaszthat (pl. húsleves). Este egy tabletta fenolftaleint vegyen be. A vizsgálat napján már nem ehet, a vizsgálat előtt 5 órával az előzőleg megkapott port (ún. colonoscopiás só, amely hiperozmoláris hashajtó) három liter vízben oldva egy óra alatt igya meg. Az oldat hashajtó hatása gyorsan lezajlik, kb. egy-másfél óra múlva a széklet már víztiszta. A vizsgálat előtt 48 órával kezdődően a megkapott folyékony röntgen kontrasztanyagból napi 3x 20 ml-t (20 ml = egy kupica) is el kell fogyasztani, az utolsó 20 ml adagot a vizsgálat kezdete előtt 4 órával 2 dl vízben oldva.

Amennyiben Ön cukorbeteg és szakorvosa CT vizsgálatra küldi, kérjük kérje ki orvosa tanácsát gyógyszereit illetően, mert előfordulhat, hogy valamelyik gyógyszerének szedését a vizsgálat idejére szüneteltetnie kell.

Terhességben, különösen annak korai szakaszában minden röntgensugárzással járó vizsgálóeljárás-kivéve egyes súlyos, az életet veszélyeztető kórképeket, a CT vizsgálat ellenjavallt.

Egyéb régiók (koponya, mellkas, gerinc, végtagok) vizsgálata nem kíván speciális előkészületeket, a CT vizsgálatra nem kell üres gyomorral érkezni, de a vizsgálat előtt a bőséges étkezést tanácsos elkerülni, mert a kontrasztanyag hányingert okozhat. A CT vizsgálat után a szokásos napi tevékenység folytatható, kíméletre nincs szükség.

Tájékoztató a CT-vizsgálat végzéséről

Natív CT-vizsgálat során kontrasztanyagot nem alkalmazunk, kontrasztanyagos vizsgálat esetén a natív vizsgálat elvégzése után kontrasztanyag adására kerül sor (intravénásan és/vagy szájon át).  Kontrasztanyag adása esetén a vizsgálat helyszínén a kontrasztanyag beadása előtt a páciens részéről a beleegyező nyilatkozat aláírása kötelező.
A CT-vizsgálatot minimális várakozási, illetve előjegyzési idővel (kb. 1-3 napon belül) tudjuk elvégeztetni szolgáltató partnereinknél.

 

A vizsgálat előtt és után szakorvosi vizsgálat és konzultáció történik, mely minden esetben kötelező, még akkor is, ha már történt korábban szakorvosi vizsgálat.
 
Előfordulhat ugyanis, hogy nem CT vagy MR vizsgálatot kell elvégezni. Előfordulhat továbbá, hogy nem is azt a testrészt (vizsgálati régiót) kellene megvizsgálni, amit páciensünk betegnek gondol.

Rendelőnk nem tehető felelőssé páciensünk vizsgálati régióra vonatkozó szakszerűtlen utasításából eredő mindazon kárért, ha a páciens figyelmeztetés ellenére olyan testrész vizsgálatát kéri, amely nem egyezik meg a panaszokat szakmailag ténylegesen magyarázó elváltozások kimutatására szükséges vizsgálati régiókkal!

A vizsgálat térítési díját előre kell kiegyenlíteni, a vizsgálat időpontjának egyeztetésekor.

A térítési díj egy adott anatómiai régióra vonatkozik (pl.: koponya, nyaki gerinc, has, stb.). Több anatómiai régió vizsgálatakor a térítési díj megfelelő többszöröse fizetendő. Külön anatómiai régiónak minősül az agy- és arckoponya, illetve a gerinc régiói (nyaki, háti, ágyéki, keresztcsonti szakasz).

OEP finanszírozott (térítésmentes) vizsgálatot nem végzünk, beutalót nem tudunk elfogadni.

 

További információkat talál az egészséges életmódról, anatómiáról, élettanról, betegségekről, vizsgálati módszerekről a "Cikkek/Rovatok" címszó alatt.

Térítési és szolgáltatási díjainkat megtalálja az "Árak" címszó alatt.

Amennyiben kérdése van, vagy időpontot szeretne egyeztetni, kérjük hívja rendelőnket, ahol készséggel állunk rendelkezésére!